3. subregionál 2010 (Poľný deň) 3.- 4.7.2010

10.07.2010 12:32

Poľný deň 2010 OM3KDX Makovica KN08RU

 

Napísal: Peter OM0WR

 

            Blížil sa termín Poľného dňa 2010, a my sme na našich tradičných štvrtkových stretnutiach v miestnej reštaurácii v Snine hútali, odkiaľ pôjdeme pretek. Najprv do úvahy prichádzali minuloročné Roškovce, okr. Medzilaborce. Bolo treba obhliadnuť terén. Slovo dalo slovo, a ja, Peter OM0WR a Ivan OM0AMI, dva týždne pred pretekom , sme vyrazili smer Roškovce. Miestni sťahováci dreva trocha rozbili prístupovú cestu, ale osobným autom nebol problém vyjsť na kótu. Na naše prekvapenie, miestni obyvatelia odborne rozobrali to, čo sme tam minulého roku pracne pozbíjali. Jednalo sa o drevený stôl a lavičku, ktorú sme používali ako pracovisko. Okrem toho počasie tiež urobilo svoje a vyvrátilo jeden z blízkych stromov na prístrešok. Odchádzali sme so zmiešanými pocitmi. Akurát bol štvrtok, tak sme spolu s Ivanom zašli na stretnutie našich členov do Sniny. Po prebratí situácie akosi prišla téma na kótu Makovica, z ktorej išiel Ivan Memoriál OM3AU, a na svoju malú zostavu urobil celkom slušný výsledok. Makovicu nemal nikto ako prihlásenú kótu, tak bolo rozhodnuté. Nahlásili sme ju a prípravy mohli začať. Na druhý deň ja a Ivan sme išli pozrieť lokalitu. Mne osobne sa celkom pozdávala, stávajúce stožiare boli v azimute 80 až 130 stupňov, ináč všetko primerane otvorené, nadmorská výška 983 m.n.m. a prístupová cesta celkom prejazdná aj pre osobné auto, to bolo podstatné. Na kóte je príbytok chlapcov, venujúcich sa CB pásmu, Ivan sa podujal získať kľúče od ubytovania ,hi, čo sa aj podarilo a v piatok pred pretekom mal v ruke kľúč. Týmto ďakujem Jurajovi  OM8AZK za ústretovosť.

            Laci OM3CA zabezpečil dovoz celého nášho vysielacieho zariadenia na 144 MHz, ja som si dal za úlohu dať dokopy 12m vysoký Ivanov stožiar, so všetkými potrebnými bižutériami a moju osvedčenú 6m dlhú 10 el.DK7ZB anténu.

            Prípravy vrcholili, nakoniec vo štvrtok pred pretekom sa vytvorila osádka OM3KDX na PD 2010 Makovica, VO Laci OM3CA, Miki OM3QG, Janko OM3WYM ,Peter OM0WR a Ivan OM0AMI so synom Alexom, nádejným budúcim rádioamatérom.

            Na kótu sme vyrazili o piatej ráno zo Sniny. V obci Mudrovce sme sa stretli s Ivanom a Alexom a pokračovali po mierne rozbitej ceste nahor. Ešte pri výjazde zo Sniny nás sprevádzal dážď, ale čím sme boli bližšie k cieľu, ukazovalo sa nádherné počasie, jasno a s teplotami, primeranými pre takúto nadmorskú výšku. Cestu sme zvládli, pomaly, ale isto. Hore sme boli okolo deviatej hodiny.

            Cestu máme za sebou, a teraz hurá do práce. Vyniesť všetok materiál od áut na 60 m vzdialenú kótu s takým poriadnym stupákom. Všetko bolo za chvíľu hore a nastalo rozhodovanie, kde postaviť anténu. Najlepšie sa nám pozdávalo umiestniť pätku stožiara tesne pri vstupe do maringotky, aby sme mohli jednoducho volantom otáčať anténu. Tak a stavba antény začala. Poskladanie stožiara, vymeranie kotiev a bez antény ho postaviť hore. Bez problémov. Dali sme ho dole, namontovali anténu s napájacím koaxiálom, a znova hore. To už bol iný oriešok, anténa má svoju váhu, koax tiež, ale napokon sme to zvládli bez újmy na materiáli, hi. Anténa stála, ideme zmerať PSV. Vytiahol som MFJ258B, kukám, to čo za bludy ten merák ukazuje... Hop, bratu, veď si v nenormálne silnom poli všelijakých technológií, ktoré sú na kóte. Aj tak bolo, po rozbalení zariadenia a napojení na sieť z elektrocentrály, som pokusne zavysielal, a všetko bolo OK. Základ pre pretek bol postavený, tak sme sa pustili do ostatných činností. Čo nefungovalo, odstraňovanie technických problémov na zariadení, sme opravili, spojazdnili a Alex mohol začať Poľný deň mládeže pod značkou OM0AMI. Spolu 29 QSO, slušný výsledok, Alex mal z toho veľkú radosť. Zistili sme light problémy s elektrocentrálou, tak sa Ivanovi podarilo zohnať flexibilne väčšiu a poriadnejšiu Hondu. Asi o tretej nás prišiel pozieť Mišo OM8ASK, spolu s Ivanovou manželkou a synom Maximom. Miki OM3QG zabezpečoval guľáš, a aj sa mu podaril. Tak po najedení a prehodení pár slov mohol začať pretek. Ja osobne som mal obavy z rušenia všetkých technológií, ktoré sú na kóte, ale na počudovanie, to šumové pozadie na prijímači bolo prijateľné. Aj samotné naše zariadenie R2CW je v týchto parametroch výborné.

            Pretek som začal ja OM0WR, a potom sme sa postupne striedali pri mikrofóne a kľúči spolu s Lacim OM3CA a Ivanom OM0AMI. Spojenia pribúdali a ukazovalo to na celkom slušný výsledok. Juhovýchod, juh a juhozápad chodili super, západ sa mi zdal trocha slabší, ale mohol to byť len môj dojem, alebo podmienky. Tešilo ma, že náš signál bol kvalitný, nikto z blízkych, alebo vzdialených staníc nemali pripomienky, niektorí dokonca v niektorých častiach preteku nás ani nepočuli a mysleli si, že máme nejaký problém. Voľba jednej antény s úzkym vyžarovacím diagramom, R2CW, PA 300W s GI7B bola dobrá voľba. Ja osobne si myslím, že pri nízkych výškach antény nemá zmysel fázovanie dlhých antén...

            Predbežný výsledok 283 platných QSO, 91858 bodov, priemer na QSO 325 a spolu 58 veľkých lokátorov, to je jeden z najlepších výsledkov rádioklubu OM3KDX.

            Tesne pred koncom preteku prehučala pomimo nás búrka, na nás padlo pár kvapiek.

Pretek skončil, počasie sa umúdrilo, tak sme sa dali do demontovania zariadenia a antény a urobenia poriadku v prepožičanej ubytovni. Všetko prešlo hladko, zniesli sme veci do auta, povinná obhliadka kóty po preteku a môžeme vyraziť domov.

            Počasie nám vyšlo, aj keď predpovedači počasia hlásili niečo iné, spokojnosť s výsledkom a celkovo dobrá nálada počas preteku nás presvedčila v tom, že aspoň raz do roka je dobré zorganizovať takúto akciu mimo nášho tradičného QTH KN19DB. 

 

Denník zo súťaže si možete pozrieť tu.

Mapka QSO je tu.

Foto z tejto akcie je   t u.