3. subregionál 2011 (Poľný deň) [2.- 3.7.2011]

09.07.2011 16:59

Poľný deň 2011 OM3KDX KN19DB.

 

Blížil sa dátum 3.subregionálnych pretekov 2011, a bolo treba niečo vymyslieť, lebo antény na našej tradičnej kóte Prislop KN19DB boli po 2.subregionále nepoužiteľné. Otočné antény 2xF9FT počas preteku spadli a sú nepoužiteľné a na fixných 4x6el.yagi na západ sa jednoducho podpísal zub času a málo údržby. Ja som mal doma pripravené ďalšie 4 antény 6.el., ktoré boli plánované ako ďalšie fixné antény na stožiar. Boli síce ešte nepoužité, ale aj tak už dlho boli odložené v pivnici, tak som ich dal nanovo dokopy. Sú to 75 Ohmové antény, tak som použil na napájanie celkom kvalitný 75 Ohmový koaxiálny kábel zo starých zásob. Fázovanie sme s bráchom OM3CSO dohodli tak, že vyrobíme anténny zlučovač pomoc pevného lambda/4 vedenia, a to z 75/4 Ohm na 50 Ohm. Jano dodal N-konektory, Miki OM3QG zohnal medenú rúrku a jackel dodal Milan OM3WFC. Robota ostala na mne, ale zdá sa, že sa to ako tak podarilo. Na anténach som v jednoduchých krabičkách pripojil koaxiálne káble a spolu s Mikim OM3QG sme ich zaliali dentakrylom, aby zabránil vniku vlhkosti a súčasne aby držal aj rozostupy na dipóloch (skládané) . To bol najväčší problém pri starej zostave. Antény boli pripravené, anténny zlučovač tiež, už len ostávalo staré antény zdemontovať a nainštalovať nové. To sa nám podarilo týždeň a pol pred pretekmi. Tu chcem poďakovať Dušanovi, ktorý bol hlavný montér, ja a Jano OM3CSO sme mu asistovali. Po skúšobnom premeraní antén priamo na stožiari všetko vypadalo pripravené na súťaž.


Predpoveď počasia na pretek neveštila nič dobré, nakoniec sme sa preteku zúčastnili v zostave OM3CA, OM3QG, OM3CSO a ja OM0WR, spolu s naším priateľom Jarom. Pri vývoze materiálu a vecí nám pomohol Tomáš, ktorému chcem touto cestou pekne poďakovať.


Na mládežnícky pretek prišiel Ivan OM0AM so synom Alexom, a po prvýkrát vyskúšali nové antény. Keď ho na výzvu začali volať stanice z OK1, tak som si pomyslel, že tento smer, na ktorý máme fixne antény, bude fungovať dobre. A tento predpoklad sa nakoniec potvrdil. Len v takomto počasí, aké bolo, antény občas naberali strašne silné atmosférické rušenie, ktoré nakoniec počas hlavného preteku nebolo tak zlé, a naučili sme s týmto faktom fungovať.


Pred začiatkom preteku sme ešte chceli spojazdniť jednu 6.el.yagi toho istého designu, ako ostané, v smere na východ. Jano OM3CSO ju montoval tesne pred pretekom a na jeho začiatku, takže pre istotu sme začali pretek len s budiacim výkonom z malého tranzistorového PA 40W, ktorý nám budí 2xPA s GI7B. Na počudovanie to išlo celkom slušne, keď sme mali na začiatku preteku QSO s OE5D a OL3Y, čo sú z našich končín v priemere okolo 700 km. Nakoniec celá námaha s ďalšou anténou na východ vyšla na prázdno, lebo relé na anténnom prepínači bolo spálené ešte z 2. Subregionálu. Pri stanici sme sa striedali ja OM0WR, Laco OM3CA a Jano OM3CSO. Podmienky šírenia pripomínali počasie vonku, kde v kuse pršalo s veľmi malými prestávkami, o slnku ani chýru, ani slychu. Na to, že sme mali len jeden anténny systém na západ, s predpokladaným horizontálnym vyžarovacím uhol 50st., konečný výsledok okolo 79000 bodov a 232 QSO je na naše pomery slušný. Po conteste sme skonštatovali, že obnovený anténny systém pracuje slušne a je prevádzky schopný.


Použité zariadenie R2CW+ PA 40W+ 2xPA GI7B cca.500W.


Report, mapka QSO a rôzne foto v fotogalérii.


Ďakujeme všetkým staniciam, s ktorými sme počas preteku pracovali a dopočutia v ďalších pretekoch.


Napísal Peter OM0WR.  7.7.2011