3. subregionál 2012 (Poľný deň) [7. - 8.7.2012]

15.07.2012 16:43

OM3KDX Poľný deň 2012

Napísal: Peter OM0WR

 

Tohto roku sa prípravy na Poľný deň niesli v duchu avizovanej návštevy našich priateľov z Moravy a rozhodnutia, odkiaľ vlastne pretek pôjdeme. Laco OM3CA rozmýšľal o kóte na ukrajinsko- slovenskej hranici, čo nevyšlo, tak sme sa sústredili na našu tradičnú kótu Príslop vo štvorci KN19DB.

Počasie predpovedali vcelku slušné, ale nakoniec z toho bolo horúce peklo bez prehánky a s množstvom lietajúceho a pichajúceho hmyzu, ktorý mnohým zo zúčastnených spôsobil nemalé problémy.

Na kótu sme vyšli tradične už v piatok v zložení Jano OM3CSO, Miki OM3QG, Jano OM3WYM, ja a náš starý kamarát Jaro. Vývoz zabezpečil tradične Tomáš na svojom tereňáku, hi. Oproti 2. subregionálu sme sa rozhodli posilniť fixný západný systém 4x6.el yagi na stožiari o jednu otočnú anténu F9FT v výške 7 metrov na 144 MHz. Ale ten sme postavili až v sobotu ráno, lebo v piatok na tom slnku sa to jednoducho nedalo... Zariadenie na dvojmeter sme nemenili, TRX R2CW plus PA OM1002. Posilnenie 144 MHz o otočný systém pomohlo, ale z tejto kóty to chodí dobre smerom na západ, ostatné smery ťažšie a smer juh máme totálne odrezaný pohorím Nastaz. A práve smer na západ chodil počas preteku slabšie, ako sme zvyknutí, podmienky boli dobré smerom na juh, čím sme zaradili počas sobotňajšej noci a nedeľného rána do role poslucháčov staníc zo západu, ktoré sme mali už urobené.

Krátko pred večerom prišli aj naši priatelia Mirek OK2VZE a Libor OK6TW. Ráno  sme pomohli Mirkovi a Liborovi postaviť pracovisko na  23, 13 a 3cm . Tieto pásma mali u nás premiéru, 10GHz mal Rasťo OM3BH ešte pred 9 rokmi, keď tu boli na expedícii  Perseidy 2003.

V sobotu na obed dorazil na kótu Igor OM0IM, krátko na to Laco OM3CA. Týlové zabezpečenie mal na starosti Jano OM3CSO, Miki OM3QG a Jaro, ktorý zabezpečil niečo do guľášu vo väčšom množstve, ako sme predpokladali. V tomto horúcom počasí Jano zachraňoval, čo sa dalo, pácoval lakocinky v oleji, opekal, v piatok pripravoval tradičnú živánsku, opekaného sumca, v sobotu guľáš a v nedeľu minútky z diviny. Kto to neskúsil, môže závidieť. Toto treba zažiť, hi. Ešte teraz sa mi zbiehajú slinky, mňam.

Krátko pred pretekom bolo všetko pripravené a funkčné. Na 144 MHz som pracoval ja, Igor OM0IMLaco OM3CA. Počas preteku to bolo na 144 MHz dosť veľké trápenie, výsledok hovorí za všetko, jednoducho povedané podmienky na juh sú našou slabinou, pri tom by som chcel pogratulovať našim priateľom z OM3KHU k peknému výsledku na 144 MHz. Pracovisko na 23, 13 a 3cm bolo v rukách a ušiach Mirka OK2VZELibora OK6TW, ktorí urobili z ďalekého východu slušné spojenia a najväčším potešením bolo nedeľné RS otvorenie na 10GHz, tie OK1-ky chodili lepšie, ako na 144 MHz, cha. Jednoducho paráda a chcem sa im poďakovať za návštevu a za inšpiráciu, že sa dajú robiť pekné spojenia na vyšších pásmach aj zo severovýchodu Slovenska.

Počas preteku sme nemali v podstate žiadne technické problémy, nikto z okolia neprodukoval žiadne rušenie, alebo spletry a podobné neplechy, niekedy som mal pocit, že počúvam kozmický šum...Kto chce toto zažiť, pocit z normálneho nezarušeného pásma, nech príde do našich končín, rádiový kľud... Z komerčných médií počuť FM rádia, TV signál žiadny, mobily ako tak fungujú, ale o 30 metrov nižšie ak máte automatické vyhľadávanie sietí, ste v ukrajinskej sieti...smola. Podmienky smerom na západ boli podľa výsledku priemerné, čo sme mohli, to sme urobili.

Ďakujem všetkým staniciam, s ktorými sme počas preteku pracovali a dúfam, že sa budeme počuť v ďalších pretekoch na VKV.

Všetkým 73.

Peter/OM0WR

 

Presnejšie info z mikrovlného pracoviska na stránke Libora OK2TW.

Report 144 MHz                                                  Celá fotogaléria.