IARU VHF Contest 2010 [4.- 5.9.2010]

08.09.2010 18:59

 

OM3KDX Deň rekordov VHF 2010 Moškový hrb KN19CC

Napísal: Peter OM0WR

 

Nadišiel čas preteku Deň rekordov VHF 2010. Po obhliadke kóty KN19CC chlapcami z rádioklubu počas Alpe Adria Contestu 2010 sme sa dohodli, že ako vysielacie pracovisko neprichádza do úvahy nejaký stan, ale použiť nejakú malú dodávku. Problém vyriešil Janko OM3WYM a zabezpečil auto. Za podporu akcie ďakujeme firme TENERGO Brno, a.s.

Technické veci okolo antén a zariadenia som mal na starosti ja, Jano OM3CSO dodal elektrocentrálu a iné maličkosti, Laco OM3CA zabezpečoval guľáš a do celkovej zostavy ešte zapadol Miki OM3QG a po dovolenke prisľúbil účasť aj Ivan OM0AMI.

Už sa zdalo, že všetko máme pripravené, najväčším problémom týždeň pred pretekom bolo počasie. V priebehu týždňa veľa napršalo a predpoveď na víkend tiež nebola bohvieako potešiteľná. Ešte v piatok večer pršalo. Nastávala dilema, čí ísť, alebo neísť, ale povedali sme si, že všetko spravíme tak, akože na 100% ideme. V sobotu ráno sme sa definitívne rozhodli, počasie sa umúdrilo a o 08.00 ráno sme u mňa doma nakladali veci do áut. Samozrejme, ak idete do terénu, základom všetkého je nezabudnúť terénne reťaze na auto...

Všetko prebehlo podľa plánu a okolo pol desiatej sme sa všetci zišli pod kótou, nasadili reťaze na kolesá a vyrážame hore. Na niektorých premočených úsekoch to trocha hádzalo, hlavne s dvojkolkami, ale štvorkolky išli bez problémov.

Bolo niečo pred desiatou hodinou, a boli sme všetci hore. Začalo vykladanie materiálu, zameranie pätiek stožiarov a hurá do stavby antén. V tomto preteku sme chceli vyskúšať tzv. multibeaming na východniarsky spôsob. Jedna anténa 10.el.DK7ZB vo výške 11,5m otočná, druhá fixná vo výške 9m 16.el.F9FT smer OK, azimut 280 stupňov. Do každej sme púšťali 300W z PA s GI7B. Chceli sme vyskúšať, ako to bude fungovať. Keď ste na krajnom severovýchode Slovenska, zaujímajú vás hlavne azimuty 280°, smer OK,DL, pohraničné SP, azimut 240°, smer HA,S5,9A,E7, a azimut 190°, smer YU. V podstate v každom preteku z tejto kóty azimut 280° výrazne prevyšuje ostatné, a pokiaľ nie sú dobré podmienky na OK, výsledok nebude podľa očakávania.

Po prvý krát sme stavali 12m stožiar starým známym spôsobom, na šípku, ja osobne som ho dvíhal, aj skladal, a bol som milo prekvapený, že pri dobrom rozmeraní kotiev som schopný postaviť takýto 12m stožiar s jednou 6m dlhou anténou na vrchole, sám, bez cudzej pomoci, a s minimálnou námahou. Po postavení prvého stožiara, sme sa pustili do stavby druhého, ktorý bol vo vzdialenosti 10m od prvého, smerom na sever, aby druhá anténa bola kolmo na prvý stožiar. Ako druhý stožiar sme použili nafukovací 9,5 m magirus, len nepoužili sme klasickú hustilku, ale malý kompresor na 12V batériu. Ten sa postavil sám...

Antény boli hore, teraz sme s autom zaparkovali pri pätke prvého stožiara, aby sme volantom pohodlne otáčali stožiar s anténou. Laci OM3CA ešte zamaskoval celé auto dvoma veľkými celtami proti dažďu a aby tam vznikol malý priestor na prespanie dvoch ľudí. Janko OM3WYM a Jano OM3CSO spali v stane, ktorý bol zo spodu odizolovaný 5cm polystyrénom, darmo, Janko nezaprie v sebe tepelného energetika... Ja a Ivan OM0AMI sme spali vo svojich autách, síce nie celkom pohodlne, ale v teple.

Medzitým prebiehali prípravy na guľáš, založenie ohniska a dopĺňanie energetických zdrojov na posilnenie organizmu. Elektrocentrálu sme umiestnili v dostatočnej vzdialenosti od pracoviska. Nakoľko sa jednalo o klasickú neodhlučnenú 2kW centrálu, Janko OM3WYM vymyslel aj jej odhlučnenie, zase nezaprie v sebe experta na nf techniku a akustiku...

Zariadenie pozostávalo z TRX R2CW, za tým PA Mirage B-320G, z ktorého išlo asi 70W, potom nasledovalo rozdelenie výkonu pomocou Wilkinsonovho člena a za tým 2xPA GI7B/300W, každý pre jednu anténu. Príjem sme mali spolu z jednej, aj z druhej antény, a zdá sa, že sme sa celkom strafili aj s dĺžkami koaxiálov, lebo celé sa to správalo tak, že keď som lovil zo šumu nejakú OK1, pri natočení otočnej antény som ju lepšie prečítal, čomu som sa v duchu potešil.

Začal pretek, spojenia pribúdali, ale mal som pocit, že s podmienkami nie je všetko v poriadku, lebo západ nejak išiel poslabšie, na druhej strane o to lepšie stanice prichádzali z juhozápadu. Pri mikrofóne a kľúči sme sa striedali ja OM0WR, Ivan OM0AMI, Laci OM3CA a Jano OM3CSO. Celkový výsledok nepatrí úplne k najlepším v našej histórii, ale zase nie je úplne zlý. Celkový predbežný výsledok okolo 78000 bodov, priemer na QSO 371 a max. QSO s I5PVA/6   963km, 44 veľkých WWL hodnotím pozitívne, aj tak dobrý výsledok robia dobrí a skúsení operátori, ktorí u nás chýbajú a je ich málo. Toto je problém asi všetkých rádioklubov na Slovensku, česť výnimkám, ktoré si popri svojej činnosti vychovávajú aj mladú generáciu rádioamatérov. U nás táto činnosť chýba.

Po skončení preteku sme v priebehu nejakej hodinky a pol všetko zbalili, naložili do áut, poupratovali a pekný víkend máme za sebou. Guľáš bol výborný, celková atmosféra v pohode, okolitá príroda nádherná, počasie sa v priebehu soboty a nedele celkom umúdrilo, okrem noci, kedy trochu spŕchlo, myslím si, že všetci účastníci nášho výletu boli spokojní a snáď si to niekedy ešte zopakujeme.

Ďakujem všetkým staniciam, s ktorými sme nadviazali spojenia a dúfam, že sa budeme počuť aj v ďalších pretekoch. 73.

 

                                   

              Mapa QSO                       Denník                       Fotogaléria