2. subregionál 2016 [7.-8.5.2016]

11.05.2016 22:18

2.Subregionálne preteky 2016 OM3KDX KN19DB

Po nezdarenom 1. Subregionáli, kedy sa po pár spojeniach zhoršilo PSV na našich anténach na Príslope KN19DB a naprázdno sme sa vrátili domov, padlo 2 týždne pred májovým pretekom rozhodnutie. Zdemontovať súčasné antény a urobiť repas. Rozmýšľali sme aj o možnosti namontovať nejaké nové antény, ale ... keby bolo viac času. Každý z nás je pracovne zaneprázdnení, niektorí sme doma iba cez víkendy.

Takže 2 týždne pred pretekom sme si v sobotu urobili výlet na Príslop v zostave Jano OM3CSO, Miki OM3QG, Janko OM3WYM, Milan OM3WFC a ja Peter OM0WR, za výdatnej pomoci nášho dobrého kamaráta Tomáša a jeho terénneho nezmaru ... Antény boli mechanicky poriadne pokrivené, aj tak vydržali na stožiari v kuse 5 rokov bez údržby. Hlavné prekvapenie bolo na ďalší týždeň, keď sme začali opravu antén. Hlavná príčina zhoršeného PSV boli zatečené fázovacie koaxiály. Nečudo, v drsných podmienkach si voda za ten čas cestu našla ... Jano OM3CSO vyrobil nové koaxiály, tu patrí vďaka Janovi OM3WA, ktorý mal ešte v zásobe 75 ohmový koaxiál, aký sme potrebovali. Napájanie antén sme vylepšili symetrizačnými členmi. Týždeň pred pretekom v piatok a sobotu sme opravu antén stihli a 1.mája, na Sviatok práce sme si znova odskočili na Príslop a antény namontovali. Meranie PSV antén dávalo nádej, že obnova anténneho systému prebehla tak, ako sme si predstavovali. Po údržbe na anténach sme sa tešili, že znova spravíme pár pekných spojení počas pretekov.

Dohodli sme sa, že na kótu pôjdeme v sobotu. Vývoz materiálu a zariadenia prebehol bez problémov. O tylové zabezpečenie a pohodu pri ohníčku sa postaral Jano OM3CSO a Janko OM3WYM. Predpoveď počasia celkom nevyšla, v sobotu boli prehánky, hlavne na krajnom Východe Slovenska, v noci sa vyjasnilo, v nedeľu predpoludním bolo celkom pekne a poobede nás znova potrápili dažďové prehánky.

Používali sme zariadenie IC-746 a PA od firmy OM Po wer OM2002. Po zapojení celý setup fungoval bez problémov, pár skúšobných spojení a preteky môžu začať. Pri zariadení sme sa striedali dvaja Milan OM3WFC a ja OM0WR. Podstatné bolo, že sme boli na pásme bez prestávky počas 24 hodín, čo sa nám vyplatilo pri našom malom súperení s našimi priateľmi z OM3KHU. V prvých hodinách sme mali trocha problém s nabitými mrakmi, s dažďovými prehánkami, kedy vyskočilo silné QRM, a vtedy sa nedalo pracovať. V noci sa to utíšilo, vyjasnilo sa a rušenie stíchlo. Zaujímavé bolo, že v noci sme nepočuli skoro žiadne stanice na SSB, tak sme sa venovali CW a tam sme nadviazali najdlhšie spojenia (ODX IQ4AX 1010km). Signály niektorých staníc boli slušné, niektoré spojenia boli doslova vydreté zo šumu a silného QSB. Celkový výsledok je na naše pomery pekný a keď sa nemýlim, najlepší v 2.subregionáli pre OM3KDX. Prekvapenia sa nekonali v podobe dobrých podmienok, ale sme spokojní s dosiahnutým výsledkom.

Po skončení pretekov sme všetko pobalili a rozlúčili sa s peknou prírodou NP Poloniny.

Ďakujeme všetkým staniciam za spojenia a budeme sa tešiť dopočutia pri ďalších pretekoch.

73. Za OM3KDX Peter OM0WR

 

                                        

            Report                           Mapa QSO                             Foto